Znanstveno stručni simpozij HUUGO-a, Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ i Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Zadar

hlkhlzhuhuugo

Znanstveno - stručni simpozij HUUGO-a, Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ i Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Zadar održati će se 04.09 - 06.09. 2020. u prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora Zadar, Medulićeva 3.

Teme:

1. “Devastacija svih djelatnosti Primarne zdravstvene zaštite i kako se provodi Zakon o zdravstvenoj zaštiti na snazi 01.01.2019.”

2. Radionioce – “Standardi i normativi Primarne zdravstvene zaštite”

Nova obavijest:

OKRUGLI STOL kao konferencija za medije

Šutnja hrvatskih institucija i politike o demografskom i zdravstvenom urušaju

“Deklaracija o položaju, nužnosti zaštite i novom vrednovanju rada hrvatskog primarnog liječnika”

Zbog epidemiološke situacije premještaju se predavanja i radionice u predvorje i predavaonicu Podružnice Hrvatskog liječničkog zbora Zadar, Medulićeva 3.
Alternativa su webinar/ snimljena predavanja u skladu s epidemiološkom situacijom, odnosno odluci Nacionalnog kriznog stožera.

1. Kotizacija 1300,00 kn ( uključuje predavanja, radionice, rasprave uživo ili snimljene materijale predavanja i internet komunikaciju, sažetke, pauze za kavu i ručak, PDV, elektronsko upisivanje bodova Komora).
Javite se tehničkom organizatoru Ban Tours. Kontakt organizatora: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

2. Postoji mogućnost i dnevne kotizacije preko Hrvatskog liječničkog zbora - Podružnica Zadar uz napomenu da vam tu cijenu mogućava vaša podružnica : jednodnevna kotizacija 300 kn, dvodnevna kotizacija 600 kn.

Komora je simpozij bodovala s 14 BODOVA za predavače i 10 BODOVA za slušače.

Organizacijski odbor:
Predsjednice: Marija Divić, Josipa Rodić
Članovi: Petar Lozo, Ivan Stipanov, Nada Perković Kevrić, Josip Šarić, Nina Malinka
Volarević, Sanja Klajić Grotić, Štefica Findri Guštek, Jelena Ivezić, Miljenko Kuljiš,
Davor Mlikotić

Znanstveni odbor: Predsjednici: Petar Lozo, Leonardo Bukmir
Članovi: Andrija Hebrang, Tado Jurić, Stjepan Šterc, Ivan Lovrinović, Anamarija
Stanić, Josipa Rodić, Marija Divić.

Pozdravno pismo organizatora:
Drage kolegice/kolege i ostalo medicinsko osoblje, nastavno na borbu s administracijom Ministarstva zdravstva, HZZO-a i predstavnika grada Zagreba i regionalnih samouprava ( Županija), ravnatelja Domova zdravlja, i predstavnika koji bi nas trebali štititi, dajemo vam priliku se informirate o svojim pravima i obvezama, kao i akcijama koje smo odradili i koje planiramo u zaštiti digniteta struke i naših pacijenata.
Iako smo u broju devastirani i preopterećeni u radu s jednostranim odlukama i ugovorima, sinergijom zajedništva uz znanje informacija i svojih prava, uz veliku vlastitu odgovornost, možemo kontrolirati događanja kad samostalno vodimo poslovanje ordinacija kojih smo nositelji.
Kako sve završava samo na našoj osobnoj odgovornosti uputiti ćemo vas u prava i zaštitu prava, kao i osiguranju za eventualne pogreške, na propuste nadležnih da nas zaštite, uputiti vas kako se zaštititi od nezakonite zarade režimskih predstavnika iz novca namijenjenih za prevenciju i liječenje.
Po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u domovima zdravlja ostaje maksimalno 25% liječnika PZZ, što zakonski znači da može ostati 0-1% .
Svi vi koji imate uvjete i specijalizaciju možete ići u zakup ordinacija, ali zbog devastacije kadra i specijalizacija mnogi su zakinuti u tom pravu. Zakon na snazi od 01.01.2019. ne provodi se poradi zarade Domova zdravlja i financiranja mastodonta birokracije bez nadzora i kazni. Domovi zdravlja i birokracija županija i grada Zagreba nam oduzimaju sredstva za prevenciju i liječenje, decentralizirana sredstva, sredstava za palijativu, specijalistiku, dijagnostiku, određuju tržišne zakupnine u javnom zdravstvu i nekontrolirane zajedničke troškove po ordinacijama u zakupu, jedini koriste EU sredstva za nabavu opreme i specijalizacije po mreži - tu tražimo izmjene.
Po Zakonu su lokalne i regionalne samouprave obvezne osigurati nasljednika nositelja tima, a ne nezakonito ugovaranje timova bez liječnika nositelja.
Iako plaćamo obvezno zdravstveno osiguranje, preko pola milijuna osiguranika je bez izabranog liječnika PZZ. Sve je to grijeh vladajućih struktura bez osobne odgovornosti koju mi itekako imamo kao izvršitelji.
U drugom dijelu Simpozija je stručni dio u kojem ćemo vam objasniti obveze, rad i probleme u ambulantama, informirati vas na radionicama o stručnim smjernicama standarda i normativa, struci kao profesiji, ukazati na nezaštićenost od staleških organizacija kojima smo obvezno članstvo, donijeti zaključke na obvezu administracije da Nacionalne preventivne programe i Panele prevencije kroničnih nezaraznih bolesti vrate u ordinacije primarne zdravstvene zaštite kao jedine najdostupnije i bez listi čekanja, također da se osnaži uloga medicinskih sestara u sustavu, patronažne službe.
Obvezno zdravstveno osiguranje ima obvezu uplaćeni novac koristiti za organiziranje zdravstvene skrbi svim pacijentima, financiranje panela, programa prevencije i skrbi, a ne kao do sada da oko pola milijuna pacijenata nema svog zakonom zagarantiranog liječnika PZZ, a ugovaraju i timove bez liječnika nositelja, mislite na ničiju odgovornost no opet na odgovornost liječnika koji sporadično radi na više radnih mjesta i usput je i potplaćen. U sustavu je cjelokupno medicinsko osoblje potplaćeno i jedino koje je osobno i profesionalno odgovorno, ljudski odgovorno. Svima treba biti cilj zdravstvo dostojno čovjeka.
Odavno smo svjesni da socijalni mir Lijepe naše čuva premoreno i ostarjelo medicinsko osoblje, samo je pitanje do kad ćemo imati snage i zato tražimo odgovornost odgovornih za to stanje.

Voditeljica Simpozija,
Marija Divić, dr.med. spec. ginekologije i porodiljstva,
Predsjednica Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ

 PROGRAM

Petak, 04. 09. 2020.

17:00 Sastanak Organizacijskog i Znanstvenog odbora
17:30 Sjednica Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ
Sastanak Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ

Subota, 05.09.2020.

08:00 - 08:30 Registracija
08:30 - 8:35 Pozdravna riječ voditeljice Simpozija Marije Divić, dr. med. spec.
08:35 - 8:55 Doc. dr.sc. Stjepan Šterc - Voditelj studija demografije: “ Hrvatskih 7 valova demografskog slamanja ”
8:55 - 09:15 Doc. prim. dr. sc. Petar Lozo: “ Uzroci i posljedice krize zdravstvenog sustava ”
9:15 - 09:35 Doc. dr. sc. Tado Jurić, Odjel za povijest HKS: “ Uzroci i posljedice iseljavanja zdravstvenih djelatnika iz RH ”
09:35-09:55 Doc. dr. sc. Leonardo Bukmir: “ Liječnici i medicinsko osoblje kao politički alat socijalnog mira”
09:55-10:15 Prof.dr.sc. Ivan Lovrinović: “ Od neodrživog prema ekonomski održivom zdravstvenom sustavu”
10:15-10:35 Marija Divić dr.med.spec: “Standardi i normativi struke, tajkunizacija HZZO-a, županija i grada Zagreba”
10:35-10:55 Josipa Rodić dr.med. spec.:“Nepravde prema zakupcima i domskim djelatnicima”

10:55-11.15 Pauza za kavu i kolače

11:15-11:35 Doc.prim.dr.sc. Petar Lozo: “ Hrvatsko liječništvo u tranziciji između poziva i profesije”
11:35-11:50 Anamarija Stanić, univ.spec.politologije: “Mediji kao korektiv ili progonitelji”
11:50-12:05 Josip Šarić, dr.med: ” Vremenski i kadrovski standardi i normativi”
12:05-12:20 Denis Mladinić Vulić dr.med.spec, Marija Divić dr.med.spec: "Kome je cilj da nema pedijatara i ginekologa u PZZ ”

12:25 - 14:00 OKRUGLI STOL kao konferencija za medije

Šutnja hrvatskih institucija i politike o demografskom i zdravstvenom urušaju

Moderatorica: Anamarija Stanić
Sudionici: Andrija Hebrang, Tado Jurić, Stjepan Šterc, Petar Lozo, Leonardo Bukmir, Marija Divić, Josipa Rodić

Objava “Deklaracije o položaju, nužnosti zaštite i novom vrjednovanju rada hrvatskog primarnog liječnika”

14:00 - 15:30 Pauza za ručak

15:30- 15:45 Sanja Klajić Grotić, dr.med: “ Rani simptomi Alzheimerove bolesti i uloga izabranog liječnika”
15:45- 16:00 Doc.dr. sc. Aleksandar Ljubotina: ” Koncept stresa kao polje ekspertnosti u obiteljskoj medicini”
16:00-16:15 Prof.dr.sc. Slađana Štrkalj Ivezić : “ Psihološka pomoć u krizi - prevencija negativnih posljedica stresa”
16:15-16:30 Mr.sc. Žarko Udiljak, dr.dent.med - predstavnik HKDM: “Komora u borbi za održivost ugovornih ordinacija PZZ”
16:30-16:45 Nada Perković Kevrić, dr,med.dent. : “Zdravstvena zaštita u RH ima perspektivu u prevenciji”
16:45-17:00 Pitanja i rasprava

Nedjelja, 06.09.2020.

09:00 - 09:30 Mr.sc. Ante Gabrilo, Udruga privatnih poslodavaca u zdravstvu:“Hladni pogon i glavarina, neadekvatna kalkulacija HZZO-a po pojedinim djelatnostima PZZ”
09:30 - 09:45 Igor Kalebić, dipl.iur. : “ Potraživanja koncesionara SDŽ u skladu s člankom 1111. Zakona o obveznim odnosima”
09:45 - 10:00 Andrija Stojanović, Certitudo: “Pravna nesigurnost ugovornih liječnika primarne zdravstvene zaštite”
10:00 - 10:15 Jasmin Jusufhodžić, odvjetnik HUUGO-a: “Ispitivanje ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti i odgovornost Županija i grada Zagreba za provedbu Zakona, Komora PZZ”
10:15 -10:30 Mirjana Semenić- Rutko, dr.med.spec: “ Tržišna zakupnina i zarada domova zdravlja na javnom zdravstvu”

10:30-11:00 Pitanja i rasprava

RADIONICE “ŠTO SU I KAKO SE IZRAĐUJU TEMELJNI STRUČNI ALATI”

11:00 – 11:45 RADIONICA Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ i Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ: “ Kako se izrađuje Plan i program mjera primarne zdravstvene zaštite”

Voditelji radionice: Doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, doc. dr. sc. Leonardo Bukmir, Marija Divić dr.med.spec.

11:45- 12:30 Pauza za kavu i zalogaje

12:30 -13:00 RADIONICA Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ, Hrvatskog društva za primarnu zdravstvenu zaštitu HLZ i Hrvatske udruge ugovornih ordinacija: ”Stvaranje stručnih vremenskih i kadrovskih standarda i normativa timova PZZ". Važnost pravilnog vrjednovanja DTP-a u cijeni rada liječnika za financijsku sigurnost primarnog tima.”
Voditelji radionice: Doc. prim. dr. sc. Petar Lozo, doc. dr. sc. Leonardo Bukmir, Josipa Rodić dr.med.spec.

13:00-13:30 Pitanja i rasprava, zaključci