Upozorenje na nedostatnost osobne zaštitne opreme u ordinacijama

Nakon izjava kolege dr I. Žuvele u kojima javnost upozorava na nedostatnost osobne zaštitne opreme u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite zgroženi smo informacijom o pokretanju Opomene pred raskid ugovora o radu. 

Naša udruga tjednima upozorava na tu činjenicu, svakodnevno dobijamo informacije iz cijele Hrvatske o tome da niti stožeri civilne zaštite, niti županijski uredi zaduženi za zdravstvo niti domovi zdravlja opreme nemaju u dovoljnim količinama, a ono što uspiju nabaviti dijele samo uposlenicima domova zdravlja, kao da ugovorne ordinacije nisu dio javnog zdravsta, kao da financijska sredstva koja osiguranici izdvajaju za zdravstvenu zaštitu pripadaju samo domovima zdravlja, iako 90% osiguranika za svog izabranog liječnika izabire upravo liječnike u ugovornom odnosu / koncesionare.

Ovdje se ne radi ( kako smo već nekoliko puta pisali) o osobnoj zaštiti liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti već o spriječavanju širenje infekcije na osiguranike o kojima svakodnevno skrbimo. Stav da nemamo pravo na osobno, stručno mišljenje vraća nas u vrijeme o kojem smo samo slušali priče naših roditelje I ne promijeni li se takva filozofija stjecati ćemo osobna iskustva za koja smo vjerovali da se u 21 stoljeću nikada neće događati.

Tražimo povlačenje ove sramotne opomene I osobnu odgovornost osobe koja je odluku potpisala ( Ravnateljice DZ Zadar )

U nadi boljih vremena za sve , srdačan pozdrav

Zagreb 06.04.2020.

Predsjednica HUUGO Josipa Rodić, dr med spec obit med, akupunkturistica