Priopćenje za javnost, Ministarstvu zdravstva te Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva

Dana 13.03.2020. održali smo tiskovnu konfrenciju iz Sabora RH na kojoj smo upozorili da je primarna zdravstvena zaštita bez osnovne zaštitne opreme ( rukavice, maske, ogrtači, naoćale). Do danas se nije promijenilo ništa, osim da neki domovi zdravlja nešto opreme dijele svojim uposlenicima iako i ugovorne ordinacije ( koncesionari ) obavljaju javno zdravstvenu službu.

Ministar zdravstva i Nacionalni krizni stožer izdaju obvezujuće naputke u kojima traže da se opremom opskrbe svi u sustavu javnog zdravstva, no župani i ravnatelji naputak ne poštuju i nameću svoje odluke, što nas vodi u anarhiju koja u postojećoj ugrozi ne koristi nikome. I opet Dom zdravlja SDŽ nameće svoje odluke koje su u suprotnosti s naputcima Nacionalnog kriznog stožera.

Zahvaljujemo gospodinu Ministru zdravstva na dobroj organizaciji zaštite pučanstva i molimo za pomoć oko raspodjele osnovnih zaštitnih sredstava i načina rada naših ordinacija ( pedijatrija, ginekologija,obiteljska medicina, dentalna medicina, biokemijski laboratoriji, medicina rada). Dentalna medicina s pravom je izuzeta od pružanja usluga osim hitnoća, budući da su u direktnoj ugrozi obzirom na način širenja infekcije na tome zahvaljujemo kriznom stožeru no i tu je u nekim županijama organizacija rada dežurstva po ugovornim ordinacijama, a ne izdvojenim hitnim dobro opremljenim ordinacijama našim sredstvima iz decentraliziranih sredstava proračuna ili EU fondova.

Problem izolacije nekoliko zdravstvenih djelatnika u ambulanti Križ ( Zagrebačka županija ) postavlja nova pitanja oko organizacije rada ordinacija u PZZ, na način koji smo već predlagali Nacionalnom kriznom stožeru. Informacija da liječnici i sestre u PZZ ne odrađuju svoj posao nije točna, svi smo na svojim radnim mjestima, a kuriozitet te informacije je činjenica da je HZZO koji provodi telefonske provjere rada ordinacija svoje uposlenike uputio na rad od kuće i čak ne zaprimaju dokumente nego preko zajedničke kutije u hrpama. Dakle ti isti djelatnici HZZO-a koji rade od kuće provjeravaju je li mi u PZZ radimo u svojim oridnacijama ili od kuće.

Zahvaljujem, s poštovanjem

Predsjednica HUUGO-a, Josipa Rodić dr. med. spec. obit. med.

Zagreb, 31.03.2020.