Poziv medijima 05.09.2019. u 11.30 h , Općinski sud Dračevac, Split ( bivša vojarna sv.Križ)

Ponavljamo neprihvatljivo neprovođenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti od strane županija i gradova , zakonski rok 30.06.2019. odavno je prošao a županije i gradovi nisu donjeli potrebne Odluke ( Odluka o broju ordinacija koje ostaju u sklopu domova zdravlja, o visini zakupnine, o dežurstvima te o integraciji zdravstvenih ustanova s hitnom medicinskom pomoći ) čime liječnicima i sestrama u PZZ šalju poruku: mi vas netrebamo , odlazite iz ove zemlje.

No ovdje se ne radi o tome da li mi trebamo županijama i gradovima već jesu li te iste županije i gradovi donosili odluke kojima bi osigurali zdravstvenu zaštitu svojim sugrađanima. Očito nisu!
Objavom tonskih snimaka u Nacionalu ( dogovaranje oko izbora ravnatelja doma zdravlja SDŽ) izostala je reakcija državnih tijela pa je naša udruga bila primorana takvo postupanje prijaviti DORHu i USKOKU. Do danas nismo dobili nikakv odgovor. Radi li se o prešutnom odobravanju ovakvog postupanja ?
Kronični ( planirani?) nedostatak liječnika i sestara u PZZ dovodi do uništavanja PZZ, građani to moraju osvijestiti i ne pristajati na ovakve uvjete pružanja zdravstvenih usluga. Broj timova i sredstva za PZZ mora se udvostručiti kako bi se osigurala dostupnost zdravstvene zaštite u svim dijelovima RH.

 

Zagreb 04.09.2019.
Josipa Rodić: Predsjednica HUUGO
Marija Divić Predsjednica sekcije ginekologa HUUGO