ZAPISNIK sa sastanka održanog u MZ 26.07.2019.

ZAPISNIK sa sastanka održanog u MZ , predstavnici županija , predstavnici udruga liječnika PZZ, predstavnici ministarstva 26.07.2019.
Do danas od 21 županije, njih 9 je odradilo zakonske obveze i donjelo 4 Odluke ( Odluka o posebnim dežurstvima, o funkcionalnoj integraciji ZU , o visini zakupnine, o % ordinacija koje ostaju pod DZ) Pitanje : razlozi ne donošenja zakonskih odluka?

Zagreb

dr Jeleč: odluke će donjeti na jesen(?), koncesionari ne dežuraju, ponavlja konstataciju da odlaskom velikog dijela ordinacija van DZ nastaje gubitak od 200 milijuna kn i pita tko će to namiriti ?
Rodić: ponovno isticanje činjenice o gubitcima DZ govori o krivom shvaćanju funckije PZZ, sve zapadne zemlje u PZZ ulažu ( 20-40% svojih proračuna regionalne samouprave u PZZ ) a ovdje se ulaganje u PZZ promatra kao gubitak. Tragično. Podatak da koncesionari ne dežuraju nije istinit. Županije su donosile krive odluke, nisu raspisivale natječaje za dodjelu koncesija i liječnici su otišli.
Potočki Rukavina: koncesionari dežuraju
Klajić Grotić: mlade je liječnike trebalo zadržati u sustavu PZZ po svaku cijenu , iznaći modeuse( sufinancirenje stambenih kredita, stan u vlasništvu lokalne samouprave ponuditi za 0 kn, etc ) Liječnici u PZZ su stariji od 55 g, 18% umirovljenika radi u sustavu i održava ga na životu

Bjelovarska županija

( gđa zamjenica župana ): oni nude liječnicima stanove na korištenje, poticaje pri zapošljavanju ali liječnika jednostavno nema
Rodić: s poticajima ste zakasnili 10 g, niste raspisivali koncesije
Gabrilo : HZZO u kalkulaciji hladnog pogona ( koja se nije mjenjala od 2013 g ! a svi su troškovi porasli ) nije ukalkulirao 11% povećanja plaća uposlenika , koje su liječnici obvezni isplatiti prema KU za JZ . U kalkulaciji je za zakup predviđeno 1250,00 kn i zakup iznad tog iznosa obveza je županija i grada Zagreba nadoknaditi ugovornim ordinacijamama a ne to od njih potraživati.

SD županija

            mi smo odradili sve , svi u sustavu su zadovoljni
Divić: kako ? A liječnici od Nove g dežuraju bez Ugovora o dežurstvu? Jeste li donjeli tu odluku?
Balenović: mi u Zagrebu imamo ugovor o dežurstvu, napravili smo anketu među uposlenicima DZ , njih 50% bi htjelo ostati u DZ ako bi im place bile veće. No mi nemožemo povećati place jer nam zakon (?) to ne dozvoljava i poslali smo upit Radničkom vijeću , godinama čekamo taj odgovor i bez toga nema povećanja plaća ?!
Divić: ugovor definiran od jedne strane nije pravno valjan, uvjete ugovaranja moraju definirati obje strane !
Ivančić: županije su raspisivale natječaj za koncesiju ali nitko se na te natječaje nije javljao ?? Ako se dozvoli puštanje liječnika u ugovorne ordinacije domovi zdravlja će svi iskazivati gubitke .
Rađa: liječnici dobijaju po 50.000,00 kn , kamo idu ti novci ? To su visoki prihodi
Rodić: pravilnik o zakupu prostora DZ iz 2007. g pitanje visine zakupnine riješio je Čl 13.....citat: Ministra nadležan za zdravstvo određuje najviši iznos zakupnine za svaku kalendarsku godinu. Zašto se i danas ne bi mogle donositi takve odluke ?

 

Zagreb 28.07.2019.

J. Rodić